•  

UPS werking

UPS function per type 

Double Conversion On-Line UPS

Dit is het meest gebruikte type UPS op dit moment boven de 10kVA. De stroomdiagram vertoont veel gelijkenis met de Standby UPS maar het primaire voeding pad is via de inverter in plaats van via de primaire voeding.

Bij het Double Conversion On-Line UPS type, veroorzaakt de uitval van de primaire voedingspanning geen omschakeling van de transfer switch, e.e.a. omdat de primaire voedingspanning alleen het laden van de backup batterij verzorgt welke het vermogen via de inverter aan de verbruikers levert. Daardoor heeft de UPS bij een uitval van de voedingspanning geen omschakeling en geen onderbreking tijd.

Doordat de batterijlader en de inverter beide het volledige UPS vermogen omzetten heeft de UPS een verhoogde warmte ontwikkeling en daardoor een gereduceerd rendement. Door het constante gebruik van de actieve power componenten wordt de betrouwbaarheid gereduceerd t.o.v. andere ontwerp typen en de verloren energie neemt een behoorlijk deel van de life-cycle kosten van de UPS in. Daarnaast is het vermogen, opgenomen door de grote batterij lader, regelmatig non-linear en kan storingen veroorzaken in de aanwezige nabije bekabeling en problemen veroorzaken met standby generatoren. 

Line Interactive UPS
De Line Interactive UPS is het meest gebruikte type UPS in het MKB voor webservers en afdeling servers.
Bij dit type UPS is de batterijspanning naar wisselspanning converter (inverter) altijd verbonden met de verbruikers aan de uitgang van de UPS. De inverter werkt als gelijkrichter voor het laden van de batterij, wanneer de primaire spanning aanwezig is.
Indien de primaire voedingsspanning uitvalt opent de transfer switch en worden de verbruikers door de batterij via de inverter gevoed. Met de inverter altijd aan en aangesloten op de verbruikers, geeft dit type UPS aanvullende filtering eigenschappen op transi?nts in vergelijking met een STANDBY UPS.

Voordelen: Hoog rendement, kleine bouwvorm, goedkoop en betrouwbaar.
Nadelen: geschikt voor kleine vermogens (0.5-5kVA)

Standby UPS
De standby UPS is het meest gebruikte type UPS bij werkstation computers.

De standby UPS werking is als volgt:
In het diagram staat de transfer switch op de gefilterde AC input als de primaire voeding (doorgetrokken lijn pad), en schakelt naar batterij- inverter bedrijf als backup voeding indien de primaire voeding uitvalt.
Bij het uitvallen van de primaire AC voeding moet de transfer switch de aangesloten verbruikers omschakelen naar batterij- inverter bedijf als backup voeding (gestippelde lijn pad).
De inverter start alleen indien de primaire voeding uitvalt, vandaar de naam STANDBY UPS. Met een goed filter en overspanning beveiliging beveiligd, een standby UPS tegen netvervuiling en overspanningen.

Voordelen: Hoog rendement, kleine bouwvorm en goedkoop.
Nadelen: geschikt voor kleine vermogens, falen inverter wordt pas opgemerkt bij netuitval of testen.

Standby-Ferro UPS

De standby-Ferro UPS was ooit de belangrijkste UPS in het 3-15kVA gebied. Dit ontwerp is gebaseerd op een speciale transformator met drie spoelen (power connections). De primaire voeding pad is vanaf de AC voeding door een transfer switch, door de transformator naar de UPS verbruikers. In het geval van een uitval in de primaire voeding, opent de transfer switch, en pakt de inverter de voeding van de aangesloten verbruikers over.

Bij de Standby-Ferro UPS, is de inverter in standby mode en start wanneer de primaire voedingsspanning uitvalt en de transfer switch opent. De transformator heeft een speciaal "Ferro-resonant" vermogen en daardoor een beperkte spanning regeling en golfvorm "shaping". De isolatie van AC transients door de Ferro transformator is even goed of beter dan ieder ander filter, maar de Ferro transformator zelf produceert enorme spanningsvervorming en transients in de uitgangsspanning welke slechter zijn dan een slechte AC voedingsspanning.
Ondanks dat het een standby ontwerp UPS is, genereert de Standby-Ferro UPS een grote warmteontwikkeling, door het lage rendement van de Ferro-resonant transformator. De transformatoren zijn ook groot in vergelijking tot een gewone isolatie transformator.

Voordelen: Zeer betrouwbaar en goede filtering.
Nadelen: Zwaar, laag rendement en niet geschikt voor huidige power factor corrigerende voedingen en generatoren.

Delta Conversion On-Line UPS

Dit UPS design is een nieuwere technologie verkrijgbaar in de vermogens van 5kVA to 1.6MW.
Vergelijkbaar met de Double Conversion On-Line type UPS voedt de Delta Conversion On-Line UPS altijd de aangesloten verbruikers via de inverter. Echter voedt de extra Delta Converter ook de inverter uitgang. Bij een uitval van de primaire voedingsspanning geeft dit UPS design een identiek gedrag als de Double Conversion On-Line UPS.

De Delta Conversion On-Line UPS geeft dezelfde uitgang karakteristiek als de Double Conversion On-Line design. Echter is de ingang karakteristiek vaak anders. Delta conversion on-line design geeft een dynamisch gecontroleerde, power factor gecorrigeerde ingang, zonder gebruik van ineffici?nte filters. Het grootste voordeel is: een belangrijke reductie van energie verliezen. De power factor gecorrigeerde ingang, geeft een grote tolerantie voor gebruik met alle denkbare generatorsets en beperkt de noodzaak voor het verzwaren van bekabeling en oversizing van generatoren.

AROS.pngVycon.pngrittal.pngnewave.pngGutor.pngbenning.pngeaton.pngabb-logo.pngGTec.pngemerson.pngmge.pngriello.pngGK.pngsocomec.pngAPC.pngAEG.pngeltek.pngstatron.pngAROS.pngVycon.pngrittal.pngnewave.pngGutor.pngbenning.pngeaton.pngabb-logo.pngGTec.pngemerson.pngmge.pngriello.pngGK.pngsocomec.pngAPC.pngAEG.pngeltek.pngstatron.png